Skip to content
New issue

Have a question about this project? Sign up for a free GitHub account to open an issue and contact its maintainers and the community.

By clicking “Sign up for GitHub”, you agree to our terms of service and privacy statement. We’ll occasionally send you account related emails.

Already on GitHub? Sign in to your account

Blank Screen Red Hat Enterprise Linux 8.2 root user #6077

Open
mdshoaibumer opened this issue May 8, 2024 · 7 comments
Open

Blank Screen Red Hat Enterprise Linux 8.2 root user #6077

mdshoaibumer opened this issue May 8, 2024 · 7 comments
Labels

Comments

@mdshoaibumer
Copy link

mdshoaibumer commented May 8, 2024

Dear @Ylianst ,

We are currently facing two Linux OS issues in our environment. Kindly find the below points:

  1. When user is logged in with root account, In MeshCentral UI under User Column we are not able to see the logged in username.
  2. When user is logged in with root account, The desktop is going blank screen.

Expected behavior
When root user is logged in then logged in username must show in Mesh Portal and Desktop feature must work as expected.

Kindly Find the screenshots attached.
Screenshot (84)

In the above image we can see that user column is empty when root user is logged in but when standard user logs in then only username is visible.

Server Software (please complete the following information):

  • OS: Microsoft Windows Server 2016
  • Version: "v1.1.21"
  • Node: "v20.11.1"

Remote Device (please complete the following information):

  • Device: Lenovo Desktop
  • OS: Red Hat Enterprise Linux 8.2 (Ootpa)
  • Current Core Version (if known): Nov 21 2022, 2089848313

Kindly help me to resolve this at the earliest.

@si458
Copy link
Collaborator

si458 commented May 8, 2024

the user column hasnt always been perfect when detecting if a user is logged in or not,
so dont always expect it to show the correct user (i notice this with windows devices from time to time)

as for the desktop being a blank screen, you need to check what GUI the linux desktop is using
currently meshcentral doesnt support wayland, so you need to make sure you have X11 installed
you can check this by running info in the console tab of a device and see the X11 supported info
then setting a few values on your server with a restart of the OS afterwards
https://github.com/Ylianst/MeshAgent?tab=readme-ov-file#special-note-about-kvm-support-on-linux

@mdshoaibumer
Copy link
Author

Hi @si458 ,

FYI,
X11 is TRUE and I have enabled all the pre-requisites.

Iam able to take access when user is logged in with non-root login.

The problem exists with only root user GUI.

@si458
Copy link
Collaborator

si458 commented May 9, 2024

Ah right, so u can see a login window, but if u then login as root, u don't see a desktop and if you login with non root, u can see a desktop, that is a weird bug?
Have u checked ur settings once u login as root to make sure its using X11 and not wayland?

@si458
Copy link
Collaborator

si458 commented May 9, 2024

If u login as root to the desktop (use physical access or another remote control tool),
can u open a terminal and check what session type it's using? echo $XDG_SESSION_TYPE

You could be having the same issue as this user where it's switch bk to wayland from x11 when u login as root

https://unix.stackexchange.com/questions/701520/switching-automatically-from-x11-to-wayland-in-rhel-8

@mdshoaibumer
Copy link
Author

Hi @si458,

Kindly find the screen shot of the commands and output with logged in root user.
Media (1)

@si458
Copy link
Collaborator

si458 commented May 15, 2024

ok ive created a redhat enterprise 8.2 VM and its the same thing, how weird!?
login as normal user u can see the desktop,
login as root and u cant see the desktop?
will have to investigate but not an easy fix im going to think.

have you tried updating your OS to a newer version like 8.9? (random i know)

@si458 si458 changed the title Blank Screen Issue in Linux OS Machines Blank Screen Red Hat Enterprise Linux 8.2 root user May 16, 2024
@mdshoaibumer
Copy link
Author

Hi @si458 ,

Kindly find my observation below:

  1. RedHat Enterprise Linux 8.2 - not working
  2. RedHat Enterprise Linux 8.3 - not working
  3. RedHat Enterprise Linux 8.9 - working as expected.

we have 250+ 8.2 versions in our local and we cannot upgrade it for now. can you please us know once fixed

Sign up for free to join this conversation on GitHub. Already have an account? Sign in to comment
Labels
Projects
None yet
Development

No branches or pull requests

2 participants